Fiscalist | Meedenker | Administratiebikkel | Partner at STNDBYRMN

GRACE SIKKES

 

ls kind zag ze zichzelf later wel wat zakelijks doen, op een kantoor. In een mantelpakje graag. Kijk je vandaag naar haar, dan zie je wel dat zakelijke, maar het mantelpakje is verruild voor wat anders. En dat kantoor? Dat staat overal waar ze het gesprek met je kan voeren en haar werk kan doen. Waar jij het handig vindt. Grace Sikkes is fiscalist, ze houdt je financiële administratie op orde, dient je belastingopgave voor je in en heb je meer Grace nodig, vraag haar.  Ze doet alles om je zaken op orde te maken.

Je ziet het voor je, in snelle passen loopt ze door de straten van Amsterdam. Ze is op weg naar het ‘werkcafeetje’ waar ze met één van haar creatieve klanten heeft afgesproken. ‘Die kennen allerlei gezellige adresjes. Nou hartstikke leuk, dan spreken we elkaar daar.’ Zo komt ze op veel plekken.Thuis aan haar keukentafel ontvangt ze ook klanten. En nodig je haar bij jou in je bedrijf uit, dan komt ze, ze neemt een lading energie mee.

Wat doe je zelf en wat niet?

‘Ik ben er honderd procent om je te ontzorgen, zodat je als ondernemer je focus kunt houden op het ondernemen. Ik hoor wel eens iemand zeggen: ‘Ik doe de administratie wel in het weekend.’ Dan vraag ik: ‘Kun je je tijd dan niet beter besteden aan het ondernemen zelf, als je toch in het weekend werkt?’ Nieuwe opdrachten, marketing voor je product, zij ziet het al voor zich. Elk antwoord is goed voor Grace, maar ze zet je even aan het denken. Wat doe je zelf en wat doe je zelf liever niet (meer)?

Uitzoeken

Als ze eenmaal voor je aan de slag is, hoeft ze zulke vragen niet meer te stellen. Het is omgekeerd, ze vragen wat aan háár. ‘Grace wil je de betaling klaarzetten, het personeel betalen, de bank voor me bellen, we hebben een nieuwe creditcard nodig? O ja, er moet een contract gemaakt worden, kun jij dat doen?’ Haar antwoord is meestal ‘ja’. Het maakt haar die adviseur met dat tikkie PA.

Dat uitzoekerige van haar zat er altijd al in. Ze is nieuwsgierig. Toen ze ‘onder de blauwe blokken’ van KPMG aan de slag ging als secretaresse, zag ze zaken voorbij komen die haar interesse wekten. Hoe zit dat met die belasting nou precies? Ze volgde een praktijkopleiding belastingrecht en rolde daarna het fiscale werk in.

 

“Als ik je verhaal zo hoor, heb je echt een Grace nodig.”

Een Grace

Van het één komt het ander bij haar. Nieuw werk, toetreden tot STNDBYRMN en ook nieuwe klanten. ‘Ik heb je nummer aan iemand gegeven’, zei een klant eens tegen haar. ‘Als ik je verhaal zo hoor, heb je echt een Grace nodig’, zo had hij haar verkocht. Nu beheert ze ook de financiële administratie van die ondernemer.

‘Ondernemers vinden het vaak al een verademing dat wij met een goede automatiseringstool aankomen. Ze hebben meestal een keurig mapje voor de losse bonnetjes. En een voornemen om dat goed bij te houden. Die vind je meestal voorin zo’n mapje’, zegt ze met een smile. Het mapje raakt natuurlijk weg tussen de werkzaamheden waar de ondernemer echt hart voor heeft. Tel uit je winst. ‘Dus zo’n tool is dan een verademing. Die richt ik compleet voor ze in en ik vraag op welke wijze ze willen werken. Alleen met die tool? Of richten we ook een infobox voor ze in? Daar sleep je dan alles in wat met je financiën te maken heeft en ik breng het op orde. Mensen moeten het helemaal kunnen loslaten’, vindt ze. ‘Dan kunnen ze doen waar zij goed in zijn, en ik doe waar ik goed in ben.’

Vertrouwenskwestie

Dit werk vraagt om vertrouwen. ‘Je kijkt zowel zakelijk als privé mee, je weet veel van een klant, een goede basisrelatie is dus belangrijk’. Dat zit kennelijk wel goed tussen haar en haar klantgroepen. Steeds vaker ziet ze haar werk uitbreiden. Dan heeft ze niet alleen dat fiscale en administratieve stuk onder handen, het groeit naar full service. Ze staat nu eenmaal klaar met haar duizend-dingen-lijst, in de stand om zaken af te vinken. Ze weet waar ze op moet letten. Haar klanten weten ook dat zij dat weet. Dat is het tikkie PA, daarmee geef ik de ondernemer een stukje rust’, licht ze toe.

Dat ze onderdeel uitmaakt van STNDBYRMN vindt ze verrijkend. Het is die lekker grote paraplu waaronder ze zowel haar eigen specialisme kan aanbieden als dat van haar collega’s. Alles om full service te kunnen bieden.

Je ziet haar lopen in Amsterdam, of de Zaanstreek, bij haar om de hoek. Boven haar hoofd die paraplu van ‘kom er maar onder’. En dat mantelpakje…, ze draagt liever een spijkerbroek, net jasje erop. Klaar voor zaken.

Grace benader je voor

  • all-round fiscaal-administratief werk
  • belastingadvies
  • je belastingaangifte
  • duizend-en-één regeldingen
  • en meer, maak gerust een afspraak, ze treft je graag op een leuk adresje