Voorkomen en beheersen van liquiditeitsproblemen? 21 Tips

Hoe beheers en voorkom je liquiditeitsproblemen? 21 tips

Het coronavirus slaat hard toe. Ondernemers staan onder druk. Nog steeds zijn werknemers veelal thuis aan het werk, winkels openen inmiddels mondjesmaat weer hun deuren, maar voor sommige sportscholen blijven voorlopig de deuren gesloten. De anderhalvemetereconomie is voor velen een financiële strop. In deze tijden is cash king. Hier zijn 21 tips die je helpen bij het voorkomen en beheersen van liquiditeitsproblemen:

  1. Maak een cashflow forecasting – Hoe de toekomst eruit ziet en welke impact het corona virus heeft, weten we nog niet. Wat kun je nu wel doen? Maak een realistische inschatting van je cashflow. Hoe? Zet de komende maanden uitgaven en inkomsten op een rij. Kijk eventueel in je bankapp of andere tools naar je uitgaven de afgelopen tijd. Waarom is dit belangrijk? Hiermee krijg je overzicht en inzicht en kun je vroegtijdig anticiperen op veranderingen. Dit hoeft niet in detail; het gaat in eerste instantie om het grote beeld zodat je inzicht krijgt van het (eventuele) probleem. Vraag ook je financieel advieseur om advies.
  2. Check vooraf de kredietwaardigheid van je klanten – Dit geeft je inzicht of en wanneer er vermoedelijk betaald wordt. Deze info is weer van belang voor je cashflow forecast (punt 1).
  3. Bied korting aan bij snellere betaling van facturen of hanteer kortere betalingstermijnen – Kies het alternatief dat zorgt voor het snel ontvangen van je geld. Cash is King.
  4. Factureer op tijd– Zet alvast je facturen klaar in je administratie.
  5. Overleg over aanbetalingen bij langlopende projecten – Dit genereert cash. Let wel op dat er een match blijft bestaan met je (latere) inkopen en personeelskosten van het project.
  6. Houd je debiteurenstand laag– Wacht niet tot het laatste moment met nabellen. Bel direct. Het geeft je namelijk ook informatie over het moment waarop je je geld wel kunt ontvangen. Dit is weer van belang voor je cashflow forecast (punt 1). Je kunt dit het belmoment ook aangrijpen als contactmoment met je klant om te vragen hoe het met hem/haar gaat.
  7. Zorg voor een strak geregeld voorraadbeheer:
    • Houdt minder voorraad aan en stem je eventuele verzekering daarop af.
    • Maak afspraken met leveranciers voor snelle levering en gepaste betaling. Dit kun je afstemmen met je cashflow forecast (punt 1).
    • Verkoop ‘nee’ als je niet direct kan leveren, maar communiceer dit wel duidelijk naar je klant en geef aan wanneer wel.
  8. Zorg voor voldoende saldo in rekening courant bij de bank – Voorkom betaling van grote investering uit je rekening courant.
  9. Bijstandsuitkering voor ZZP’er –  Zzp’ers die zonder opdrachten komen te zitten door de crisis, kunnen straks eerder aanspraak maken op een bijstandsuitkering (tot sociaal minimum). De aanvraagprocedure wordt versneld en de vermogens- en partnertoets komen tijdelijk te vervallen. Zelfstandigen hoeven niet hun vermogen aan te spreken en ook het inkomen van hun partner is geen belemmering voor het krijgen van een uitkering. De regeling duurt allereerst drie maanden. Er hoeft niets te worden terugbetaald. De aanvraag verloopt via de gemeente waar je bent ingeschreven. Kijk op hun website voor meer informatie.
  10. Bel met het opgerichte adviesteam van de KvK 0800-2117 – De overheid heeft een speciaal adviesteam opgericht bij de KvK om alle vragen van ondernemers omtrent het coronavirus te beantwoorden. Zij zijn bereikbaar via 0800-2117.
  11. Werk met voorfinanciering (factoring) – Voorfinanciering zorgt ervoor dat al je facturen binnen 24 uur worden gedeeltelijk of geheel voorgeschoten. Staat het water je aan de lippen en heeft je bedrijf cash nodig om bijvoorbeeld loonkosten te betalen dan kan dit een hulpmiddel zijn.
  12. Vraag uitstel van belastingbetaling aan voor: Inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, BTW/omzetbelasting en loonbelasting. Meer informatie vind je op de website van de belastingdienst of neem contact op met Jan Willem Kuypers of Erik Hankel.
  13. Verlaag voorlopige aanslag vennootschapsbelasting/inkomstenbelasting – Verwacht je lagere winst door de uitbraak van corona en betaal je op dit moment een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting? Wijzig de voorlopige aanslag. Hulp of advies nodig? Neem contact op met ons.
  14. Er is 4000 euro beschikbaar gesteld voor ondernemers die het zwaarst getroffen zijn, zoals mensen in de horeca, culturele sector en de reisbranche. De toekenning vindt plaats op basis van SBI-codes, maar er zijn meer voorwaarden. Lees meer over de voorwaarden op de RVO site.
  15. Werktijdverkorting Er komt een nieuwe regeling waarin de overheid maximaal 90% van de tijdelijke ww-uitkering van de thuiszittende werknemers voor haar rekening neemt. De oude procedure wordt vervangen door noodfonds overbrugging werkgelegenheid.
  16. Vraag op tijd Belastingonmacht aan – Verwacht je niet tijdig je belastingschulden te kunnen voldoen? Vraag belastingonmacht aan bij de Belastingdienst. Doe dit op tijd. Voorkom dat je hoofdelijk aansprakelijk wordt gesteld voor niet-betaalde belastingschuld.
    Let op: maak je in het kader van de coronacrisis gebruik van de regeling rondom bijzonder uitstel van betaling, dan is een aparte melding betalingsonmacht niet te doen. Dit volgt uit de goedkeuring van het Ministerie van Financiën van 7 april 2020.
  17. Maak gebruik van overbruggingsfinanciering (korte termijn krediet)– Er zijn nieuwe mkb financiers die op basis van omzet over de rekening, pintransacties of inlezen van de administratie zeer snel kredieten kunnen verstrekken met beperkte looptijd (6-24 maanden). Dit kan een ideale manier zijn om snel liquiditeit te creëren.
  18. Maak gebruik van de BMKB-regeling – De staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft besloten om versneld (per 16 maart 2020) de BMKB tijdelijk te verruimen, zodat bedrijven met een gezond toekomstperspectief gefinancierd kunnen blijven. Meer informatie en voorwaarden vind je hier
  19. Opschorten aflossingen – Heeft je bedrijf leningen afgesloten bij de bank en ben je in de kern levensvatbaar? Vraag bij de bank of aflossingen tijdelijk kunnen worden opgeschort.
  20. Werkkapitaalfinanciering – Vraag bij je bank, financiers, crowdfundplatforms naar de mogelijkheden om je werkkapitaal te financieren.
  21. Sale-and-leaseback constructie – Je kunt bij deze constructie denken aan het verkopen van je pand, vervoersmiddelen, ICT of andere materiële vaste activa. Vervolgens huur je ze direct terug, waardoor je meer liquiditeit hebt.

We houden deze lijst dagelijks bij en vullen aan waar nodig.

Wil je meer weten over het voorkomen of beheersen van liquiditeitsproblemen?

Wacht niet langer Neem contact met ons op.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *