privegebruik

Eindejaarstip 8: Niet vergeten: verwerk privégebruik (bijv voor auto) in de laatste BTW-aangifte.

Maak je privé gebruik van zaken van de onderneming?

Dan moet je btw afdragen over het privégebruik. Dit privégebruik moet je aangeven in de laatste btw-aangifte van het jaar. Enkele veelvoorkomende posten waar je aan moet denken:

  • correctie voor privégebruik van een woning;
  • correctie voor gas, water en elektra;
  • correctie voor telefoonkosten;
  • correctie voor privégebruik van de auto.

De btw op aanschaf, onderhoud en gebruik van een zakelijke auto kun je aftrekken, uiteraard voor zover de auto wordt gebruikt voor met btw-belaste activiteiten. Dus bij privégebruik moet er rekening worden gehouden met de btw daarover.

Voor het privégebruik van de auto kan worden uitgegaan (als uit jouw administratie niet blijkt dat het werkelijke privégebruik lager is) van 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw. Woon-werkverkeer wordt gezien als privégebruik.

Vanaf het vijfde jaar na het jaar waarin je de auto bent gaan gebruiken, mag je uitgaan van 1,5%. Datzelfde geldt voor auto’s die zijn aangeschaft zonder dat daarbij btw-aftrek heeft plaatsgevonden (marge-auto’s).

Ambulante werknemer?

Er zijn situaties denkbaar waarin een correctie op grond van het werkelijk gebruik lager is dan de genoemde forfaits van 2,7% of 1,5% van de catalogusprijs inclusief btw. Daarbij valt te denken aan de afwezigheid van woon-werkkilometers, zoals bijvoorbeeld bij ambulante werknemers. Denk je dat dat ook bij jou het geval is, zorg er dan voor dat je dat ook weet te onderbouwen met jouw (kilometer)administratie.

Meer informatie over privégebruik en btw-aangifte? Neem contact met ons op. 

Meer eindejaarstips?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *